Vila i frid ”Svennis”

Karlstad Fotbolls tidigare sportchef och den värmländske tränarikonen Sven-Göran ”Svennis” Eriksson har gått bort på måndagen efter en lång tids sjukdom, 76 år gammal.

Familjen skriver på ”Svennis” officiella websida.

”Efter en längre tids sjukdom avled SGE i hemmet i kretsen av familjen. De närmast sörjande är dottern Lina; sonen Johan med hustru Amana och sondottern Sky; pappa Sven; flickvännen Yanisette med sonen Alcides; brodern Lars-Erik med hustrun Jumnong. Familjen ber om respekt för deras önskan att få sörja i enskildhet och inte kontaktas”, står det på webbsidan.

Våra tankar går till familjen.

-Våra tankar går naturligtvis i första hand till familjen och alla vänner runt ”Svennis”, säger Karlstad Fotbolls ordförande Patrik Hjelte.

– Vi känner idag en stolthet över den tid Svennis engagerade sig i klubben och det vi ville skapa. Det känns också fint att vi kunde hedra ”Svennis” på Sola Arena och många i vår förening kunde också  på plats uppleva när ”Svennis hyllades på Olympstadion i Rom.

Tränarkarriären inleddes i Degerfors 1977 och tog fart ordentligt med Uefa-cuptiteln med IFK Göteborg 1982.
Bland övriga internationella meriterna märks en Serie A-titel med Lazio 2000, tre ligatitlar med Benfica samt två VM och ett EM som förbundskapten för England.

Dessutom har han tränat storklubbar som Manchester City, Roma, Fiorentina och Sampdoria.

Hösten 2022 vände ”Svennis” hem till Värmland efter 40 år som professionell tränare och engagerade sig som sportchef i IF Karlstad Fotboll.

-Jag tror på människorna och jag tror på projektet, sade ”Svennis” när han presenterades. Hans fotbolls-cv är Sveriges häftigaste med tränaruppdrag för bland annat Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria, Manchester City, Lazio, Notts County och Leicester och förbundskaptensjobb för England, Mexico Elfenbenskusten och Filippinerna.

Under karriären har Eriksson bland annat vunnit Allsvenskan och ligorna i Portugal och Italien, samt flera europeiska cuper – bland annat UEFA-cupen och Cupvinnarcupen. Han har varit förbundskapten under tre VM-turneringar; med England VM 2002 och VM 2006 liksom Elfenbenskusten VM 2010.

Efter att ha varit verksam i tio länder och rådgivare i KF under den senaste säsongen, landade han på nya Sola Arena och hos Karlstad Fotboll på Våxnäs IP.

Tyvärr blev hans tid i Karlstad Fotboll alldeles för kort när sjukdomen tvingade honom till en timeout kort efter att han inlett uppdraget.

Karlstad Fotboll kommer hedra Sven-Göran Eriksson i samband med söndagens hemmamatch mot Athletic Eskilstuna.

Texten uppdateras