Ålder: 25 år.
Familj: Pappa Qassem, mamma Nesrim, lillebror Mustafa och lillasyster Sherin.
Bor: I radhus på Kronoparken i Karlstad.
Äter: Ris och kyckling ”Det är top 1 för de flesta kurder”.
Dricker: Vatten och cola.
Gör: Spelar fotboll i IF Karlstad och studerar till lärare i fritidshem (före detta fritidspedagog) på Karlstads universitet. Jobbar ibland som lärarvikarie.
Kör: Volkswagen Golf.
Läser: ”Hinner bara med studieböcker”.
Lyssnar: ”Mycket rap. Gärna svenskt, men också en del äldre utländskt, typ 2Pac”.
Ser: ”Många serier och en del filmer. Älskar när handlingen är verklighetsbaserad”.
Fritid: Umgås med familj och vänner.
Ålder: 25 år.
Familj: Pappa Qassem, mamma Nesrim, lillebror Mustafa och lillasyster Sherin.
Bor: I radhus på Kronoparken i Karlstad.
Äter: Ris och kyckling ”Det är top 1 för de flesta kurder”.
Dricker: Vatten och cola.
Gör: Spelar fotboll i IF Karlstad och studerar till lärare i fritidshem (före detta fritidspedagog) på Karlstads universitet. Jobbar ibland som lärarvikarie.
Kör: Volkswagen Golf.
Läser: ”Hinner bara med studieböcker”.
Lyssnar: ”Mycket rap. Gärna svenskt, men också en del äldre utländskt, typ 2Pac”.
Ser: ”Många serier och en del filmer. Älskar när handlingen är verklighetsbaserad”.
Fritid: Umgås med familj och vänner.
Hur det än går med Mohammed Qassems fortsatta fotbollskarriär är han redan historisk.
Det var ”Mommo” som gjorde det allra första målet på nya Sola arena i Karlstad.
Mohammed Qassem föddes i Irak den 26 januari 1997 och började spela fotboll redan som treåring. Inte så konstigt, eftersom pappa Qassem Amin varit irakisk landslagsmålvakt och blev fotbollstränare efter den aktiva karriären. Bland andra i Förenade arabemiraten, Jordanien, Qatar och Iraks landslag.
2006 lämnade familjen Irak.
– Det var en flykt, men inte med stor dramatik som många andra tyvärr drabbats av. Vi lämnade Irak för att det fortfarande var väldigt oroligt där, berättar ”Mommo” Qassem, som var nio år när han kom till Sverige.
I väntan på beslut om permanent uppehållstillstånd bodde familjen ett år i Borås.
– Första halvåret var det tufft. Nytt språk, ny kultur, ny mat och nytt väder. Men sedan kom man in i det och accepterade att det är så här det är. Man vänjer sig.
Ett år senare kom uppehållstillståndet och Migrationsverket fixade flytt och boende på Kronoparken i Karlstad.
Pappa Qassem blev snart målvaktstränare i Norrstrands IF och ”Mommo” blev pojklagsspelare i klubben.
Författaren till denna artikel har genom året sett minst ett hundratal värmländska unga värmländska fotbollsmålvakter. Några har sett ut att ha en ljus framtid som burväktare. Två av dem har dock stuckit ut rejält, men ingen av dem är längre fotbollsmålvakt.
Henrik Björklund, född 1990, var ”rena väggen” som ungdomsmålvakt i FBK. Reaktionssnabb, läste spelet bra och täckte av de flesta målchansvinklarna. Henrik valde dock ishockey och efter utflykter till Borås, Örebro, Rögle, Troja Ljungby, Modo och Bik Karlskoga är han nu SHL-forward i Färjestad.
Den andre är just Mohammed Qassem, sju år yngre än Björklund och förr pojklagsmålvakt i Norrstrand. Där imponerade han snabbt med sin vighet, sina pantersprång och mängder av ”tv-räddningar”. En annan målvaktstyp än vad Björklund var, men minst lika talangfull.
– Ja, jag var målvakt till jag fyllde 13 år. Pappa ville det och jag ville det också. Det var ju fantastiskt att ha en pappa som varit landslagsmålvakt och att få ha honom som sin personlige tränare.
Ungdomsidolerna var Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, Messi och gamle Ronaldo. Målvaktsförebilderna Spaniens landslagsmålvakt Casillas och Brasiliens Dida.
Kanske gick det väl lätt som pojklagsmålvakt, för ”Mommo” blev allt mer sugen på att även testa som utespelare.
– Det var helt okej för mina ledare i Norrstrand. Så ibland spelade jag målvakt första halvleken och var utespelare den andra.
När pappan blev tränare i grannklubben FBK Karlstad följde sonen med – som enbart utespelare. Redan som 16-åring fick ”Mommo” debutera i FBK:s seniorlag. och där var han kontrakterad 2015-2017.
Därerfter blev det två säsonger i Skåreklubben Hertzöga.
– I början utvecklades jag mycket genom att spela med och mot äldre i FBK, men jag behövde ännu mer speltid för att fortsätta utvecklas och det fick jag i Hertzöga.
2020 värvades Mohammed Qassem till IF Karlstads utvecklingslag.
– Där blev jag ännu bättre och trivdes väldigt bra med tränaren Jesper Svedlund (nu i Degerfors).
Ett år senare blev ”Mommo” uppflyttad till IF Karlstads A-trupp och gjorde tre mål på 19 matcher i division 1.
– En ganska jobbig, men kanske nyttig säsong. Fick bara sex matcher i startelvan.
I år har han varit både i och ur startelvan, men ofta haft en plats som yttermittfältare.
Vilken är din favoritposition?
– Oj, det var en svår fråga. Har spelat på nästan alla positionerna i ett fotbollslag och aldrig fått en riktigt kontinuerlig plats. Men om jag får välja blir det nog vänsterytter i en offensiv uppställning.
Hittills i år är Qassem noterad för tre mål på 27 matcher varav tolv från start.
Hur ser ett typiskt ”Mommo”-mål ut?
– Jag gillar att få en passning ute på kanten, vika in och skjuta in bollen vid bortre stolpen.
IF Karlstad har haft en ganska ojämn säsong 2022. Varför?
– Eftersom vi gjorde en sämre vårsäsong än vad vi hoppats på tror jag det påverkade laget mentalt. Så blev det tränarbyte och det är inte så lätt att göra mitt under seriesäsongen. Vi kan bättre, det visade vi ju 2021.
Mohammed Qassems kontrakt med IF Karlstad sträcker sig till den 31 december i år.
– Hur det blir med nästa säsong vet jag inte, men jag vill gärna vara kvar.
Längre framtidsplaner?
– Jag skulle vilja bli en professionell fotbollsspelare. Om det är i Sverige eller utomlands spelar mindre roll. Men om en pojkdröm fick bli verklighet spelar jag i Real Madrid.
”Mommo” Qassem har varit uttagen till träningsläger med såväl Sveriges P16-landslag som Iraks U19 och U21. Dubbelt medborgarskap fick han 2011.
– Nu har jag inte hört något från Irak på flera år. De har ett bra seniorlandslag och man måste nog spela på högre nivå än Sveriges division 1 för att bli aktuell där.
Värmländsk fotbollshistoria har Mohammed Qassem alltså redan skrivit genom att göra det allra första målet på Karlstads nya arena. 1-0, matchens enda mål, i den 31:a matchminuten, mot Team TG från Umeå lördagen den 1 oktober 2022. Målskytten kom in i den 28:e minuten.
– Jacob Ericsson dribblade sig förbi sin motståndare och slog ett perfekt inlägg till mig, som nickade in bollen i nät vid bortre stolpen. Givetvis kul att vara den förste målgöraren på Sola arena och extra roligt att det var ett nickmål. Förr gjorde jag ganska många mål med huvudet, men inte på senare år. Hoppas det blir fler nu.
Känner tränaren Ulf Buskqvist till att du inte bara kan göra mål, utan även stå i mål?
– Vet faktiskt inte om han vet det, hahaha…
Text: Håkan Kamp
Foto: Christer Höglund