Serietoppen finns i Västerbotten

Tabellfemman Karlstad Fotboll kan inte vinna årets norretta, men bli avgörande för vilken klubb som får ta steget upp till den hägrande Superettan.
I helgens omgång, den tredje sista, är nämligen knappt serieledande Umeå FC motståndare på Sola arena.
– Ska bli kul att möta ett av topplagen igen. Vi har nästan hela truppen disponibel och kommer förstås att köra på för tre poäng, säger KF-tränaren Kjell Jonevret.
I de två senaste omgångarna har Karlstad Fotboll tagit maximala sex poäng på bortaplan. 1-0 mot Friska Viljor i Örnsköldsvik och 3-0 mot Assyriska i Södertälje.
Ytterbacken Jacob Ericsson saknades på grund av ryggont i lördags och han har heller inte kunnat träna för fullt denna vecka.
– Det är väl tveksamt om han kan spela mot Umeå, men mittfältaren Hampus Dahlqvist ersatte på ett utmärkt sätt mot Assyriska och kan göra det igen. Han spelade många matcher för Örgryte i Superettan på den positionen, säger Jonevret.

Goda valmöjligheter

I övrigt är det inga skador, sjukdomar eller avstängningar i KF-truppen.
– Kul att ha så många på benen och så har det varit nästan hela hösten. Det är jämnt och lite svårt att välja trupp och startelva, men så ska det ju vara. Att tre-fyra spelare får sitta på läktaren ska inte vara några konstigheter.
Senast spelade Yuri Borges, Romulo Cabral och José Segura Bonilla som en tremannakedja i offensiven.
– Så kan det bli igen, men även om vi alltid vill bestämma spelet får vi ju anpassa oss en del till motståndet också.

Straffrikt i våras

I våras, den 14 april, besegrade Umeå Karlstad Fotboll med 5-2 i ”Björkarnas stad”.
– Vi tog ledningen och kunde väl ha gjort fler mål innan vi gjorde några misstag och Umeå vände och vann. Det blev en konstig match med fyra straffmål, minns Jonevret.
Fjolårstian Umeå FC är seriens största positiva överraskning.
– Jag tror att de är överraskade själva också. Men de har hittat sätt för att vinna många jämna matcher. De springer mycket och jobbar hårt. Tror inte de tänkte så mycket på tabellplaceringar i början, utan bara körde på match för match. Egentligen känns Stockholm Internazionale och Nordic United som ännu bättre lag, men Umeå har förstås också gjort det riktigt bra.

”Lite tvärtom”

Trots att klubben är tabelletta har Umeå svajat en del under höstsäsongen.
– För oss har det varit lite tvärtom. Med 12-13 nya spelare fick vi en kämpig start, men i höst har det oftast sett allt bättre ut, säger Kjell Jonevret.
Umeå har seriens skytteligaledare: Kerfala Cissolo, som gjort 19 mål på 27 matcher. Tidigare har han spelat i AFC Eskilstuna, Dalkurd och Örebro Syrianska. Tvåa i målligan är Täbys Lukas Sunesson med 15 mål och trea William Hofvander, Umeå, 14. KF:s mest frekvente målgörare så här långt är Bonilla, som gjort tolv och finns på delad åttonde plats.
– Även om vi möter serieledaren kommer vi självklart gå för seger. Precis som vi gjorde mot Nordic United på Sola arena i början av den här månaden. Då stod vi upp riktigt bra i 92 minuter, säger Jonevret.
12 mål hittills av Bonilla

Redan seriesegrare

Efter helgens match, som startar klockan 13 på lördag, spelar KF borta mot Sollentuna den 2 november och så avslutas serien med bortamatch mot Karlberg i Stockholm den 9 november.
Räkna med en hel del extrapublik på Sola arena på lördag! Med start klockan 12.15 har Värmlands fotbollförbund traditionell prisutdelning för alla distriktets seriesegrare från 13-åringar och till och med seniorer.
Text: Håkan Kamp
Foto: Christer Höglund