Karlstad Fotboll kan röra om i tabelltoppen

På lördag får Karlstad Fotboll finbesök när norrettans topplag Umeå FC gästar Sola arena.
Tre omgångar återstår och om Västerbottenklubben behåller ledningen serien ut är det ingen knallsensation, men ganska otippat och historiskt sett mycket ovanligt.

 

 I fjol slutade Piteå sjua på 43 poäng. Karlstad Fotboll blev åtta på 40 och lika många poäng samlade Hammarby TFF på niondeplatsen. Först på tionde plats hamnade Umeå FC med 39 poäng.
Det har faktiskt hänt, men det var längesen en klubb från en tiondeplats kunnat fira serieseger säsongen därpå.
Lag som vinner norrettan har som regel varit med och skaffat sig rutin från toppstriden året innan. Tvåa, trea eller fyra.
Ex-allsvenska Umeå FC har så här långt stått för en makalöst fin säsong, framför allt just med tanke på att man 2023 kom först på tionde plats i sluttabellen. Klubben var heller aldrig ute med någon större värvarhåv i vintras, utan valde i stället att fokusera på att kunna behålla en stor del av de mest tongivande spelarna i truppen. Detta beslut kan nu absolut vara en framgångsfaktor, men det är ändå högst ovanligt att se en sådan förvandling.
För att vinna norrettan har under det senaste decenniet krävts att den föregående säsongens placering varit minst fyra.  Undantagen är Vasalund och Gefle som seriesegrat med sämre fjolårsplaceringar, sexa respektive sjua. Brommapojkarnas triumf 2015 föregicks av degradering från Superettan 2014.

Ny tränare

Med nye tränaren, 33-årige Anders Bååth (Stockholmare, men senast i Åtvidaberg), fick Umetruppen på något sätt omedelbar extra energi. Man tog hand om förstaplatsen i tabellen redan i omgång två och gick sedan obesegrad i 21 matcher innan en formsvacka infann sig. Det blev till slut seger även i omgång 22 efter att fotbollförbundets disciplinnämnd godkänt protesten mot att AFC Eskilstuna använt den icke spelklare Frank Odhiambo i förlustmatchen på Tunavallen. Förlust 1-3 vändes därmed till seger 3-0.
Att en ”dip” till slut skulle komma var säkerligen ingen chock för västerbottningarna. Den brukar alltid komma förr eller senare, fråga Utsikten eller Landskrona, som är färska exempel från Superettan. Men efter ”skrivbordssegern” har Umeå endast skrapat ihop fem poäng på fem matcher och så vill man naturligtvis inte fortsätta.

Inter och United jagar

Svackan har nu varit så lång att det kan insmugit sig en del press på laget. Inte för att man själva trott att avancemanget varit klart men supportrar, media med flera har ju som brukligt i dessa lägen fått upp ett stort hopp.
För att behålla topplaceringen behövs utan tvekan ytterligare en hel del poäng, ja troligen full pott.
Stockholm Internazionale har med ett lämpligt återstående spelprogram och med ”blodsmak i munnen” stor möjlighet att inhämta ytterligare maximala nio poäng och då måste sannolikt Umeå fixa detsamma.
Den senaste matchen kunde ha slutat i dur för Umeå – om inte skytteligaledaren Kerfala Cissokos mål i 80:e minuten tveksamt vinkats av för offside. Seger där och man kunde kanske kunnat säga att formen var i antågande, eftersom man omgången innan fick med sig tre poäng från besöket på Örsholmen (3-1 mot FBK Karlstad). Men nja, inte sprakar det om laget riktigt så som tidigare och målarfirman Cissoko/Hofvander känns inte fullt så het som i våras, även om båda nätade mot FBK.
i senaste omgången fick Umeå FC nöja sig med en pinne (0-0) i en jämn match mot ett kontraktskämpande Täby , som gjorde gott motstånd och mycket väl också kunnat få med sig alla tre poängen.
Toppstriden i norrettan 2024 med tre omgångar kvar: Umeå FC 63, Stockholm Internazionale 61 och Nordic United 59.

Inspirerande uppgift

I det här läget när serien går in i ett avgörande skede kan det vara angenämt att möta lag i tabellens mittenskikt, som inte har riktigt så mycket att spela för. Men frågan är om Karlstad Fotboll på Sola arena är någon önskematch för Umeå.
De svartblå kommer möta upp med ett stärkt självförtroende efter dubbla segrar på sistone. Det har kanske inte bjudits på någon champagnefotboll mot varken Friska Viljor eller Assyriska, men det är inte heller den typen av spel som verkar gälla i norrettan. En hållen nolla av Mål-Karlsson och sex inhämtade poäng på bortagräs är ett obestridligt faktum som gör att lördagens uppgift, med serieledarna på besök, nu känns extra inspirerande.
KF har ju under året haft svårt med samtliga de tre topplagen och faktiskt inte tagit någon enda poäng, ja i sanningens namn inte ens varit riktigt nära förrän nu senast på Sola arena mot Nordic United där det blev förlust först på stopptid. Nu har man sista chansen att på allvar visa att man kan vara med och leka med de tuffa pojkarna och det ligger i luften att man kommer sälja sig dyrt. På förhand ser detta ut som en perfekt uppgift för ett för dagen harmoniskt hemmalag.
Matchen kommer att följas med stort intresse från såväl Västerbotten som Stockholmsregionen – var så säkra!

Text: Ulf Fritzon
Foto: Christer Höglund

BILDTEXT: Mathias Karlsson har hållit nollan i de två senaste seriematcherna. Gör han det även mot tabellettan Umeå FC?