Förlust i DM-finalen

Ikväll avgjordes finalen i Stora DM eller kampen om Sven-Göran Erikssons pokal, och finallagen var FBK Karlstad och Karlstad Fotboll. Det var fjärde gången i år som lagen möttes, om vi räknar in träningsmatchen inomhus i säsongens upptakt och seriens två möten. Segrare och DM-mästare blev FBK Karlstad efter att ha vunnit med 3-1.

För att summera matchen direkt, kan vi konstatera två saker: matchen var ingen klang-och-jubel föreställning, och FBK Karlstad vann rättvist. Det var det hetare laget i den kalla och blåsiga kvällen. Speciellt i andra halvlek var FBK klart bättre.

– Jag är riktigt besviken på spelarnas prestation ikväll, konstaterade KF:s tränare Kjell Jonevret direkt efter matchen. Vi har större tro på våra killar än vad de visade. Vi spelar alldeles för svårt och ger dem möjligheter.

Det var stora omkastningar i båda lagen, jämfört med helgens seriematcher. Karlstad Fotboll hade fem spelare i dagens startelva, jämfört med matchen mot Täby och FBK hade tre startspelare som också startade mot Karlberg. Chans för många att visa upp sig med andra ord.

I första halvlek var Karlstad trots allt det något bättre laget, även om båda lagen hade sina perioder i matchen. Karlstad Fotboll skapade några hel- och halvchanser, innan man tog ledningen i första halvlekens sista minut genom Johan Bertilsson.

Bland annat hade Benshi en fin chans i 4:e minuten, men Graasvoll i hemmamålet tog hand om bollen. I mitten av halvleken kom Rydz, Benshi och Marigliano i en tre mot fem-situation, men avslutet täcktes ut.

I mitten av halvleken svängde initiativet över till FBK, även om de inte skapade några jättechanser, innan KF återtog initiativet och avslutade halvleken hyggligt och som sagt med ett mål.

– I paus pratade vi om att stänga ner dem och se upp med deras bollar bakom våra backar. Men det börjar en målvaktsrensning hela vägen ner bakom vårt försvar och en straff på det och 1-1. Sen några minuter senare, en långboll, ett friläge och forward rundar Matte i mål och 2-1 till dem. Det gjorde mig riktigt besviken, fortsätter Jonevret.

I andra halvlek var som sagt FBK det bättre laget och de offensiva byten som KF gjorde gav inget resultat. Det var hafsigt och slarvigt spel från båda lagen och den hårda vinden i planens längdriktning kanske påverkade spelet en del.

KF skapade inte många chanser i andra halvlek, och det var tamt och initiativlöst. På tilläggstid punkterade FBK matchen med ett nickmål fram till 3-1.

FBK-spelaren Ayoob Abdulraham drabbades av vad som såg ut som en otäck skada och fick bäras ut på bår. Oklart vad som hände, möjligtvis att han fastnade i gräset och vred till knät rejält.

Vi gratulerar FBK Karlstad till DM-vinsten och ser fram emot klara förbättringar inför helgen seriematch.

Text: Bengt Haffling