Många frågetecken inför DM-finalen

Karlstad Fotboll och FBK Karlstad har redan mötts två gånger i seriespel i år.
På onsdagskvällen (25/9) blir den en tredje tävlingsmatch klubbarna emellan: DM-final på Sola Arena.
Trots att det är derby och en titel plus en pokal står på spel är det osäkert hur pass ordinarie lagen kommer att ställa upp. I KF är det frågetecken för mer eller mindre skadade Emil Berger, Hampus Dahlqvist, Elliot Nilsson King och Yuri Borges.
– Vi kanske dröjer ända till onsdagen innan matchtruppen tas ut, säger KF-tränaren Kjell Jonevret.
Definitivt avskrivna från DM-finalen är offensive Noel Björk (fortsatt skadad) och målvakten Carl Josefsson (ny fingerskada).
– I Carls fall kan det vara så att han blir borta resten av säsongen. Han har en lös benbit i ett finger och en sådan skada måste få ta gott om tid för att läka.
Redan i söndags, i seriematchen mot Täby (1-0), var Josefsson ersatt av junioren Theodor Riemersma i truppen.

Chansar inte

Efter 1-2 (31/5) och 1-1 (8/9) mot FBK i i årets seriematcher vill KF ha revansch.
– Jag tycker att vi gjort två riktigt bra matcher mot FBK, men bara fått med oss en enda poäng, säger Jonevret.
Seriespelet har dock högre prio än ett eventuellt DM-guld.
-Eftersom vi nu har tre matcher på en vecka kommer vi, oavsett skadorna, att gå runt på lite spelare. Visst vill vi gärna försvara DM-titeln, men inte till vilket pris som helst. Vi kommer inte att chansa med några halvskadade spelare. I varje match behövs pigga ben och jag tycker att vi har tillräckligt många bra spelare för att kunna ställa upp med en stark matchtrupp, säger Jonevret.

Fyra i norrettan

KF ligger nu fyra i division 1 Norra.
– Vi har gjort det ganska bra den senaste tiden och är där vi vill vara, bland tabellens fyra-fem främsta. De tre i topp är dock ännu bättre, det måste man konstatera och acceptera, säger Jonevret.
På lördag (28/9) möter Karlstad Fotboll tabellelvan IFK Stocksund borta.
Samma dag tar sig tolvan FBK Karlstad an trean Stockholm Internazionale (bara två poäng från kvalplats till Superettan) på Örsholmen.

”Lite rotation”

Inför DM-finalen har FBK Karlstad samtliga spelare i A-lagstruppen disponibla och uttagningsbara.
– Men eftersom det är en extramatch mitt i veckan blir det lite rotation i laget. I en trupp på 20-22 spelare bör man rotera ibland och jag ser det som väldigt positivt att få ett sådant här tillfälle för att ge en del spelare, som kanske inte fått så många matcher i serien, chansen att visa upp sig och visa att de vill vara med och konkurrera om platserna i ettan, säger FBK-tränaren Markus Moberg.
Efter att ha tagit fyra av sex möjliga poäng mot KF i serien hoppas FBK på nya framgångar i DM-derbyt.
– Självklart vill vi vinna, annars ska man inte ställa upp i en sådan här turnering.

Saknar ljus

Moberg hoppas på hyfsat stor publik.
– Men en onsdagskväll sent i september är det nog svårt att locka lika många åskådare som det varit på årets seriederbyn. Vi är hemmalag och jag hade hellre haft Örsholmen som finalarena, men på vår A-plan har vi tyvärr inte belysning.
KF har tagit sig till DM-finalen genom segrar mot Norrstrand (8-1) och IFK Sunne (3-0). FBK har slagit ut Karlskoga SK (8-0) och Degerfors (4-2).
I fjol vann KF med 2-0 mot FBK i DM-semifinal och finalbesegrade sedan Nordvärmland med 5-0.
Text: Håkan Kamp
Foto: Christer Höglund och Håkan Strandman