Bra läge för KF – men skarp varning av Jonevret

Åtta matcher kvar. 24 poäng att spela om.

Karlstad Fotbolls nästa uppgift är en lurig sådan. Nästjumbon Täby på hemmaplan, söndag klockan 16.

KF-tränaren Kjell Jonevret utfärdar en skarp varning:

– Vi möter ett helt annat lag än det Täby som vi slog med 2-1 borta i våras. Det finns en fara i att låta sig luras av deras tabellplacering.

 

Täby upplevde en turbulent sommar med hot om spelarstrejk, sparkade nyckelpersoner och spelarkrav på ordförandens avgång.

– De förlorade i stort allt i våras. Sen gjorde Täby ett tränarbyte, tog in nya spelare och uppträder helt annorlunda än det lag vi mötte i våras.

Täby förlorade visserligen mot FC Stockholm senast.

– Men det kan alla lag göra. Dessförinnan hade Täby två raka segrar och ett starkt kryss mot Karlberg. Det blir en knalltuff match, men går vi ut och gör det vi ska på Solas fantastiskt fina gräsplan har vi en bra chans.

Utgångsläget ser bra ut. Bortapoängen mot Hammarby TFF senast gav mersmak.

– Vi har en nästintill skadefri trupp förutom Yuri Borges (nye brassen) som haft lite problem och Filip Stankovic som hade lite ont senast. Och så har Noel Björk tyvärr haft en tuff säsong.

Jonevret har tvingats sätta bra spelare på läktaren.

– Ja, det är första gången sedan jag tillträdde som tränare här som jag tvingats göra det med så många bra spelare.

Några ändringar kan det bli mot Täby på söndag.

– Vi går mot en tuff vecka med tre matcher på sex dagar. Täby på söndag, FBK i DM-finalen på onsdag och Stocksund borta på lördag. Då behöver vi gå runt på fler än elva spelare.

Läget är helt annorlunda jämfört med ifjol.

– Känns bra att ha 14, 15 poäng ner till nedre delen. Vi mår betydligt bättre 20 september i år än 20 september ifjol. För 15 månader sedan låg vi sist och det kändes hopplöst.

Efter sommarvilan har Karlstad sett starkare ut. De fyra senaste matcherna har slutat med en seger, två oavgjorda och en förlust.

# Vad har ni förbättrat jämfört med i våras?

– Många av spelarna har hittat sin roll. Med tolv nya i laget kommer det inte på en gång. Vi har hittat hur vi vill spela och får ut mycket av killarna nu. Vi har bra konkurrens, tränar bra och vardagen är bra. Då brukar det följa med till helgen.

# Spelmässigt?

– I perioder är vi duktiga på att försvara oss högt. Vi släpper inte till så många målchanser och har släppt in väldigt få mål, förutom i tre matcher där vi släppte in 13. Vi är duktiga på att komma fram till straffområdet men sen har vi haft lite problem med sista leveransen. Det jobbar vi på.

KF hade många fina lägen att avgöra även i senaste matchen.

– Ja, vi spelade helt ok men just nu får vi inte in bollen i alla matcher.

24 poäng kvar att spela om.

– Vår målsättning är fortsatt att stabilisera oss och ta nästa steg. Vi ska fortsätta utveckla det här, även om vi kanske inte åker ur eller går upp i år heller. Nu gäller fortsatt att stabilisera oss på en högre nivå för att vara beredda att utmana i toppen nästa säsong. Vi har ju redan från början sagt att detta är någon form av treårsraket, säger Jonevret.

Åtta omgångar från slutet är KF femma i tabellen, två poäng bakom fyran Karlberg och två poäng före sexan Hammarby TFF.

TEXT: Per Mårtensson
FOTO: Christer Höglund