Jonevret hoppas att ”studsa tillbaka”

Karlstad Fotboll har två förluster i rad i norrettan, men mot AFC Eskilstuna på söndag hoppas tränaren Kjell Jonevret att hans lag ska ”studsa tillbaka” till segerspåret igen.
Läget i truppen är bättre än på flera veckor.
 Efter en lång rad av förlustfria matcher avancerade KF under sommaren rejält i norrettans tabell. Men i den näst senaste serieomgången blev det stryk med 1-2 mot Örebro Syrianska och i och med 0-1-förlusten borta mot Stockholm Internazionale senaste helgen tappade KF två placeringar i tabellen, från fjärde till sjätte. Poängsumman är 29.
Sedan dess har KF besegrat IFK Sunne med 3-0 i en DM-semifinal i Fryksdalen.
– Skönt att vinna igen, även om vi inte gjorde någon jättematch. Bollinnehavet var kanske 90-10, det var lite långt gräs, vi vilade några spelare, gjorde fler byten och Sunne krigade bra i försvaret. Vi fick allt jobba på en del för att vinna, berättar Jonevret.
Det finns inga nya sjukdomar eller skador i KF-truppen och det medicinska läget blir allt bättre. Romulo Cabral tränar en hel del, men ska på en magnetröntgen innan han släpps upp i full träning igen, kanske redan nästa vecka. Lagkaptenen Andreas Bellander stod över även DM-matchen men är aktuell för spel igen redan på söndag. Ansiktsskadade forwarden Nils Andersson Gärds tränar med A-truppen, men spelar med mask i klubbens P19-gäng.

Räkna med Rydz

Färska nyförvärvat Samuel Rydz, forward från Hammarby TFF och tidigare i Täby, ska vara spelklar redan till helgen.
– Om inget oförutsett händer kommer han absolut att, i någon form, vara med i truppen mot AFC Eskilstuna, lovar Jonevret.
KF-tränaren hoppas förstås på vinst, men är beredd på en tuff batalj.
– Jag blir inte riktigt klok på AFC i år. De blandar och ger och har alldeles för många duktiga spelare för att ligga där de ligger i tabellen. Ett lurigt lag som hittills överraskat negativt.

 ”Rörigt och stökigt”

Turbulensen och ekonomin i AFC kan förstås ha påverkat även spelarna och spelprestationerna.
– Jo, jag har förstått att det varit rörigt och stökigt. Men när AFC har spelat bra har de också gjort det riktigt bra, säger Jonevret.
AFC Eskilstuna har en relativt kort, men brokig historia. Klubben grundades av Rysslandsfödde bussföretagaren Alex Ryssholm som privata ungdomsakademin Athletic FC Academy i Solna 2007. Först 2010 bildades ett herrseniorlag, som tog över Väsby Uniteds plats i division 1. United hade i sin tur ett förflutet från Väsby IK och Café Opera. Dessutom ett samarbete med AIK fram till 2012, vilket gjorde att nuvarande KF-backen Jacob Ericsson då kunde representera båda klubbarna.
Sommaren 2012 bytte Väsby United namn till Athletic Football Club United.

 I allsvenskan

2016 och 2018 spelade Athletic FC i allsvenskan, men åkte ut båda gångerna. 2019 blev det final och silver i Svenska cupen.
AFC fick aldrig någon fast hemmaarena och Ryssholm valde därför att flytta klubben till Eskilstuna 2017. Där öppnades Tunavallen mycket tack vare samarbete med Eskilstuna City (bildad som IK City redan 1907 och med en allsvensk säsong, 1925-1926, på meritlistan).
Inför årets säsong lämnade Ryssholm klubben och det danska holdingbolaget JCR Holding tog över hans aktieinnehav i AFC:s bolag. I somras drog sig danskarna ur, det fanns miljonskulder, klubbordföranden Tommy Sundholm och ex-akademichefen Leif Sundelius hoppade av ledningen. Konkurshot fanns och AFC portades från kommunala Tunavallen eftersom man inte betalat planhyror. För att få in pengar såldes målkungen Aleksandar Azizovic (elva mål och åtta assister på 18 matcher) till Egersund i Norge, men han återvände snart av privata skäl.

Ny ledning

Så sent som i mitten av augusti hade AFC ett extra årsmöte där företagaren Håkan Ringkvist blev ny ordförande och det berättades att en grupp lokala näringsidkare räddat klubben från konkurs.
Sedan vårsäsongen har tränaren Melke Alan (före detta spelare i Degerfors) tappat sex spelare, men kompletterat sin trupp med två från Finland, Oiva Laaksonen (FC Haka) och Henri Maludarna (Ekenäs), plus Neil Hillion (FC Gute på Gotland). Så sent som i torsdags tillkom även mittbacken Mauricio Vieira, född i Sydafrika men portugis och senast i spel på Irland.
AFC:s mittback Frank Ohiambo, kenyan och på lån från Djurgården, är avstängd och spelar inte mot KF.
AFC Eskilstuna förlorade med 1-2 borta mot Sollentuna den 24 augusti. Sörmlandsklubben finns nu på tolfte plats i norrettan och har 19 poäng, tre fler än FBK Karlstad på 13:e och negativ kvalplats.
När AFC och Karlstad Fotboll möttes i Eskilstuna den 6 april blev det oavgjort, 0-0.
Matchen mellan KF och AFC har avspark kl 16 söndagen den 1 september. Arrangemanget inleds med en tyst minut för att minnas KF:s tidigare sportchef Sven-Göran Eriksson och hemmalaget kommer att spela med sorgband.
Text: Håkan Kamp
Foto: Christer Höglund