Årets sista Värmlandsderby

Svartblå damer = derbyspecialister

Damlaget står på lördagen inför sitt tionde värmlandsderby när man möter Rävåsens IK på bortaplan. Så här långt har KF varit imponerande effektivt i dessa nio fighter och har resultatraden 7-2-0. Sju vinster alltså! Att man nu ”bara” ska resa till Karlskoga för att hämta hem en ny trea är nog att kräva för mycket, men att man kommer göra ett rejält försök ska ingen behöva känna tvivel över. Man har ju sitt läckra derby-facit i ryggen. Tränare Emmie Johansson är optimistisk;

– Vi har återigen haft en lyckad träningsvecka med många pigga spelare och Rävåsen borta på lördag känns som en kul utmaning. Vi gjorde en fin match mot dem på Våxnäs i våras men fick bara oavgjort (2-2), så det finns också en typ av revanschlusta i laget nu.

Karlskogalaget slickar såren

Rävåsens IK har gått lite kräftgång de senaste säsongerna och tappat mark. En lång tid tillbaka har man haft en position som Värmlands-tvåa efter Mallbackens IF men den har man nu fått släppa ifrån sig till lokalkonkurrenten Degerfors IF som sedan en tid tillbaka konsekvent satsat på sitt damlag. Karlskogalagets fjolårssäsong i div.1 måste betecknas som katastrofal när man endast klarade av att bärga två segrar på 26 matcher, vilket naturligtvis innebar degradering. Avslutningen kunde knappast bli värre när man efter nio raka förluster mötte lokalrivalen på Stora Valla i serieepilogen – och torskade med 9-0! När så en av lagets stöttepelare Sara Öjebo inför 2024 valde att skriva på för brukslaget började på allvar frågetecknen komma inför lagets framtida slagstyrka. Men fallet har ändå bromsats upp. Det finns unga duktiga tjejer kvar som Wera Helsing och Lova Sandahl vilka starkt bidragit till att klubben inför slutomgångarna i årets Svealands-tvåa ändå placerar sig 4:a, hacket bakom KF.

Truppen närapå helfräsch

Karlstad Fotboll har en ointaglig 3:e-plats i tabellen efter en mycket stark höstsäsong där man ”hakat av” duktiga lag som Sturehov, Eda, Lysvik och Rävåsen. Klubbar som man i fjol ändå hade framför sig. Faktum är att Hertzöga på andraplatsen finns inom räckhåll, men då är seger på lördag en första förutsättning.

Emmie Johansson rapporterar skadefrånvaro på Hanna Karlsson, annars är samtliga uttagningsbara för en startelva. Detta måste ses som ett kvitto på att ledarstaben gjort ett jättejobb under hösten för att hålla truppen i bästa trim. Så här års brukar annars ett hårt slitage visa sig med diverse skavanker på betydligt fler håll;

Emma Saleskog tillbaka som matchvinnare senast

– Ja, vi har glädjande nog såväl Hana Rioflorido som Klara Hallberg ”fit for fight” igen. Emma Saleskog (inhoppare senast) har ju också fått ytterligare några träningar efter sin sjukdomsperiod och står nu på allvar redo igen.

 

Rävåsens IK – Karlstad Fotboll

Lördag 28/9  kl 13:00

Kilsta IP

Text: Ulf Fritzon

Foto: Christer Höglund