Och en gammal KF-spelare som på övertid fick agera poängräddare för FBK Karlstad.
Så kan säsongens andra derby mellan FBK och Karlstad Fotboll sammanfattas.
Matchen slutade 1-1 sedan KF haft ledningen i paus.

Straffdramat först:

På väg igenom revs inbytta nyförvärvet Samuel Rydz omkull av Eric Forsberg och domaren pekade på straffpunkten, samtidigt som ”Foppa” Forsberg fick rött kort.

Allt i minut 90 vid ställningen 1-1.

Inbytte Johan Bertilsson tog hand om straffen men med en smart räddning kunde förre KF-målvakten Simon Graasvoll klara målet från påhälsning.

Graasvoll räddar straffen från Johan Bertilsson Foto: Christer Höglund
Och blev hjälte för sitt FBK. Foto: Christer Höglund.

– Bertilsson är skicklig och jag tänkte att på att inte gå för tidigt, då lägger han den bara i andra hörnet.  Jag behöll kylan och stod kvar och när han vred upp höften strax innan han sköt såg jag att han skulle skjuta till vänster om mig och gick däråt.

Graasvoll, som kom till Karlstad Fotboll 2022 från Kungsängen lämnade skuggan bakom Mathias Karlsson och KF inför årets säsong och fick nu glädjen att rädda en blytung poäng åt streckkämpande FBK.

Och han gjorde det dubbelt upp.

Simon Graasvoll tippar Lukas Rhöses frispark i ribban. Mål där och det hade varit 2-0 till KF. Foto Christer Höglund

Matchen hade kunnat vara stängd redan i den första halvleken om det inte varit för Graasvolls jätteräddning på Lukas Rhöses fina frispark. FBK-keepern tippade bollen i ribban och gav sitt FBK chansen i den andra halvleken. 2-0 där och matchen hade sannolikt landat en trepoängare till Karlstad Fotboll.

– Jag såg bollen hela vägen, men han fick på en rejäl träff. Jag hann få upp en hand och fixade det, sammanfattade Graasvoll den viktiga räddningen tre minuter före paus.

Karlstad Fotboll gjorde en bra första halvlek.

Stort bollinnehav, kreativt, bra passningsspel och stabilt i duellerna. Hampus Dahlqvist hade tre riktigt heta lägen att tidigt slå hål på FBK-försvaret. Ett riktigt bra vänsterskott, en bredsida i bra läge och en träff som resulterade i en trippelhörna där Lukas Rhöse kunde nicka in ledningsmålet.

Elliot Nilsson King nickar in 1-0 för Karlstad Fotboll. Foto: Christer Höglund.

Elliot King och Rhöse jublar. Foto: Christer Höglund

Den tidigare nämnda fräsande Rhöse-frisparken och en omställning där Eric Forsberg tvingades dra ner Bonilla som kostade ett gult kort. Det fanns onekligen tillfällen till en stabilare KF-ledning i paus.

– Jag är jättenöljd med starten vi ligger nära varandra, mot ett ganska lågt stående FBK. Vi dominerade mycket av spelet och skapade en hel del chanser, det kändes som en riktigt bra halvlek, tyckte Kjell Jonevret.

Sedan fick matchen ett helt annat ansikte, precis som mot Eskilstuna senast.

FBK fick tag i spelet, agerade aggressivare och mer bestämt i närkamperna och fick mer tid med boll. I paus inbytte Ludvig Steen skapade effektiv bredd på högersidan och Agon Beqiri fick tid att slå sina exakta passningar.

– I den andra kommer FBK 20-30 meter högre upp och det känns som vi har något att förlora och spelar litet alibispel. Vi förlorar både första och andradueller och klarar inte att hålla uppe laget.

Nye norska FBK-anfallaren Mikael Harbosan Haga snuvades på kvitteringsmålet. Matchfunktionärerna ansåg att bollen i duellen med Jonathan Johansson gick via KF-spelaren och i nät. Då hade 71 minuter spelats.

Trots en gyllene chans till ett segermål på straff i slutminuterna slutade det oavgjort.

-I vårt omklädningsrum är det tyst, vi får ju en chans på slutet. Tråkigt med oavgjorda matcher men ändå en kul fest med över tvåtusen på läktarna, fint väder och periodvis en trevlig match att se. En bortapoäng får man vara nöjd med…

Med det oavgjorda resultatet, klubbens femte den här säsongen, klev FBK upp på platsen närmast över kvalstrecket, en poäng före Athletic Eskilstuna.

– Vi var ett hemmalag på bortaplan i en skittuff första halvlek där vi får vara glada att det bara var ett mål att jaga ikapp i den andra halvleken, menade FBK-tränaren Marcus Moberg efter den första halvleken.

-Ett kryss är aldrig kul, även om ett poäng är viktigt för oss i det läge där vi är just nu, menade Moberg. Sett till fötrsta halvlek var det en vunnen poäng, i andra halvlek skapar vi så mycket att vi kanske borde fått med något mer.

Storpublik, 2 025 blev den officiella siffran som FBK kommunicerade, såg derbyt i strålande sol. Vid matchstart var det fortfarande långa köer utanför insläppen.

Säsongen tredje derby lagen emellan (försäsongen träningsmatch inomhus oräknad) spelas i slutet av månaden då DM-finalen ska avgöras med preliminärt speldatum 25 september. Detta sedan FBK slagit Degerfors U19 i semifinalen.

TEXT: Jörgen Kalitzki