Derbypuls när borta blir hemma

Karlstad Fotboll i bortamatch hemma på Sola Arena mot FBK Karlstad (söndag 16.00).

Då höjs derbypulsen både hos spelare och ledare.

– Roligt med mycket fotbollssnack på stan och mycket folk på läktarna, säger KF-tränaren Kjell Jonevret förväntansfullt.

 

KF studsade tillbaka starkt mot Athletic Eskilstuna (4-2) efter två poänglösa matcher efter att innan dess ha genomfört en mycket stabil period med sex raka matcher utan förlust.

– Och vi har kunnat ha en mycket bra träningsvecka efter en matchintensiv period där vi spelat både serie, cup och DM-matcher, menar Jonevret.

KF-tränaren hoppas se en fortsättning på ett stabilt KF-spel.

Heta närkamper i vårderby som slutade 2-1 till FBK Karlstad.

– Både vi, och FBK, är i ett helt annat läge än vid förra derbyt. När de mötte oss då kom de från sex raka utan seger och hade allt att vinna och matchen blev ganska het. Idag har vi en helt annan stabilitet i vårt lag och har haft en bra trend under en tid.

– Man spelar ju alltid om tre poäng, men har man som jag varit med om derbyn med både AIK och Djurgården vill man såklart aldrig förlora ett derby…

Något brödramöte i derbyt mellan the two Bellanders, Sebastian och Andreas, blir det dock inte den här gången heller. 32-årige FBK-spelaren missar hela den här säsongen med ett avslitet korsband.

Andreas Bellander är tillbaka igen efter axelskada. Ett gott tecken – KF har inte förlorat den här säsongen med Bellander på planen.

Glädjande däremot att brorsan Andreas i KF är tillbaka fullt ut.

– Han spelade en timme senast och i veckan kunde han slå golfbollar med full kraft så den där axeln fungerar igen, konstaterar KF-tränaren Kjell Jonevret.

KF-tränaren signalerar få ändringar från den trupp som besegrade Eskilstuna. En trupp där båda de senaste nyförvärven, Samuel David Rydz och Yuri Borges Diogenes förväntas ingå.

Så här säger Jonevret om sina sena nyförvärv.

Yuri Borges

# Borges
– En ung kille som sprudlar av energi med kvicka fötter. Trots att han är ganska liten är han tuff och orädd i det fysiska spelet, ganska lik Bahar i sin spelstil. Han gjorde sin första match från start senast och har gjort det bra så här långt.

# Rydz
– En bra komplettering till vårt anfallsspel där vi känt att vi behövt stötta upp. I honom får vi en nia som också kan användas i flera andra positioner. En målfarlig spelare som sköt 14 mål för Täby förra säsongen. Vi ska låta honom komma in i det här och det känns skönt både för oss och honom att kontraktet gäller även över nästa säsong.

På skadefronten är Romulo Cabral tillbaka i full träning,

– Men vi ska fortsatt vara litet försiktiga för att kunna använda honom fullt ut längre fram. Han kommer att vara viktig för oss i de nio-tio sista omgångarna.

Noel Björk rehabar en hälsena/vad och Nils Andersson Gärds, okben/näsben, är på väg tillbaka via spel i 19-laget.

– Han ser fram mot att få kasta masken, det är aldrig lätt för en anfallare att spela med mask.

Hos FBK saknas vårens succéförvärv, Kristoffer Grauberg Lepik som sköt tio mål på sina 15 matcher innan han lämnade för spel med Oddevold i Superettan. Lepik är FBK:s vassaste spelare följd av tidigare KF-spelaren Agon Beqiri (6 mål) och snabbe anfallaren Claes Nyman (4).

Ersättaren i anfallet heter Mikael Harbosen Haga. Den 24-årige toppforwarden, född i Kongsvinger, kommer närmast från norska Arendal. Haga har hunnit göra tre matcher (cupen mot Sandviken och två i Ettan norra) för FBK och har redan hunnit skjutit två mål och en assist.

Nye Jamie Bichis kom från fyra matcher med Degerfors i Superettan och lika många i Allsvenskan förra säsongen. 20-årige Bichis blev hyllad matchvinnare efter ett lyckat inhopp senast när han på övertid sköt segermålet 3-2 mot Assyriska och såg till att FBK klev upp kvalplats.

FBK har startat hösten stabilt med sju poäng på de fem senaste matcherna.

Derbyt, med FBK som hemmalag på bortaplan, spelas på Sola Arena söndag kl 16.00.

TEXT: Jörgen Kalitzki
FOTO: Christer Höglund, Håkan Strandman