Tabelltvåan på Sola Arena

Hur står sig Karlstad Fotboll mot ett topplag i norrettan?
Svaret kommer på lördagseftermiddagen när tabelltvåan Nordic United är motståndare på Sola Arena.
Nordic United var en av fjolårssäsongens största positiva överraskningar i serien. Som nykomling slutade Södertäljeklubben tvåa och kvalade till Superettan. I kvalet blev det 0-1 två gånger om mot Örgryte.
Just nu befinner sig Nordic United också på seriens enda kvalplats uppåt. Det skiljer tre poäng upp till Umeå FC på direktplatsen till landets näst högsta liga och bara två ner till Stockholm Internazionale på tredjeplatsen.
Nordic United är formstarkt. De fyra senaste matcherna har vunnits och på dessa har man inte släppt in ett enda mål. I söndags blev det 2-0 hemma mot Piteå.

Avstängd målkung

I Karlstad kommer Nordic att få spela utan sin målkung Mass Modou Sise, som gjort 14 mål och är tvåa i norrettans skytteliga. Sise, som är både gambier och dansk, är avstängd.
– Men Nordic United har minst 14 andra spelare som i stort sett håller samma höga klass. Kan man ha en sådan duktig spelare som Yoann Fellrath (från Frankrike) på bänken så har man lyxproblem. Nordic United har nog ambitionen att ta sig ända upp till allsvenskan, säger KF-tränaren Kjell Jonevret.
I truppen finns bland andra även Karlstadsbekantingen Oskar Alvers.

”Stora steg”

Nordic United har väldigt mycket att spela för när sex serieomgångar återstår. Efter 1-4-förlusten borta mot IFK Stocksund har KF nu inte ens en teoretisk chans att nå Superettan detta år.
– Men vi har också mycket att spela för. Att sluta fyra-femma i tabellen skulle vara jättekul. Vi befinner ju på andra året av en resa och jag tycker att, även om resultaten varit lite svajiga ibland, vi spelmässigt tagit stora steg jämfört med i fjol och även från i våras, säger Jonevret.
Förra helgen var Carl Josefsson, Noel Björk, Yuri Borges och Romulo Cabral skadade, José Segura Bonilla blev sjuk och både Hampus Dahlqvist och William Sonntag avstängda.
– Vi åkte till Stockholm med bara 16 spelare och det har jag tidigare inte varit med om i den här klubben. Det blev att göra om lite i uppställningen och ge några spelare nya roller, men jag tycker vi gör det ganska okej innan vi får en straff, på ett av de värsta domslut jag någonsin sett, emot oss. Efterhand lyckades vi dock återhämta oss, men åkte på några målgivande kontringar.
Laddade inför lördagens match mot serietvåan Nordic United

Större urval

Denna helg har Kjell Jonevret ett bredare urval än senast. Josefsson är långtidsskadad och Elliot Nilsson King avstängd .
– Men i övrigt ser det betydligt ljusare ut. Alla andra ska vara uttagningsbara igen. Lite frågetecken finns dock för Christian Marigliano, som blev sjuk på hemväg från senaste matchen, och Nils Andersson Gärds (första norrettan-målet i lördags), som haft en skadekänning.
Trots tufft motstånd vill förstås Jonevret inte åka på två serieförluster i rad.
– Vi har tränat på bra under senaste veckan och formen finns där. Vi ska verkligen försöka ta kommandot mot Nordic United och gå för seger. Det är ju lag av den kalibern man måste slå om man ska ta sig upp till Superettan. Alla våra spelare borde vara välmotiverade. Många vill visa upp sig, en del för att visa att de bör få vara kvar i truppen, andra, som kanske vill vidare, behöver göra en riktigt bra höstsäsong, säger Kjell Jonevret.
Matchen mot Nordic United börjar klockan 16.
Text: Håkan Kamp
Foto: Christer Höglund