Karlstad Fotboll – Hertzöga 2-1

Bildtext: Moa Mill derbyjublar tillsammans med sina suveräna mittbackar Klara Hallberg och Amanda Hellstrand.

Det var derbyfest i dam-tvåan med en både välfylld och soldränkt läktare på Våxnäs IP. En perfekt gräsmatta bidrog också till att förväntningarna på matchen var stora.

Redan i 8:e minuten visade hemmatjejerna en sekvens som skulle få stor betydelse för matchutgången menade hemmatränaren Emmie Johansson efter matchen:

– Vår aggressiva press med bollvinster bidrog stort till att vi fick matchen dit vi ville.

1-0 kom då efter att Emma Saleskog vunnit närkamp på mitten, serverat Elin Hedin en stickare och följt med upp och tagit tillvara på ”fallfrukten” efter att Hedin först försökt att avsluta själv.

2-0 kom i 29:e minuten efter ett snarlikt förlopp. Saleskog vinner nu boll på högerkanten och spelar smart fram lagets måldrottning Hedin som efter ett par turer kommer åt att rulla in bollen med vänsterfoten.

De svartblå var välorganiserade i defensiven vilket fick HBK att bli omständliga och hade stora svårigheter med att oro Moa Mill i hemmaburen. Den enda gulgröna chansen i 1:a halvlek avvärjdes av Lisa Jansson efter ett viljestarkt hemjobb. Istället var det KF som mycket väl kunnat punkterat kampen när Alva Kjesbo friställde Elin Hedin som tyvärr väntade för länge med avslutet.

Starten av andra halvlek var viktig menade mittfältsdynamon Julia Lander som såg ut att trivas i den tuffa derbymiljön:

– Ja, att vi kunde hålla upp spelet på ett bra sätt där gjorde nog att vi sedan hade krafter att stå emot deras slutforcering. Men jag blev rejält trött.

Matchbilden var sig lik fram till kvarten kvar då HBK:s Julia Danielsson plötsligt dundrade ett distansskott i ribban. Detta satte en klang mot vad som komma skulle. Två minuter senare reducerade nämligen Emma Gullfeldt Larsson till 2-1 efter att ha placerat in bollen i efterspelet från en hörna. Den massiva pressen fortsatte sedan från Skåretjejerna som hade många bollar in i straffområdet dock utan att få till någon vass kvitteringschans. Slutminuterna kunde sedan i stället KF på ett rutinerat sätt med Lisa Jansson i spetsen ofta få spelet förlagt till offensiv hörnflagga.

Laginsatsen blev som Emmie Johansson spådde det som vägde över i hemmafavör:

– Tjejerna i de båda lagen känner varandra så väl vilket gjort att dessa två derbymatcherna mot Hertzöga inte varit fullt så välspelade. Vi kan bättre. Det blir mycket kamp och där var vi riktigt bra ikväll även om orken tröt på sina håll under slutskedet.

Lagmaskinen var grundbulten men framhållas måste ändå mittförsvaret med Klara Hallberg och Amanda Hellstrand. Tillsammans med målvakten Moa Mills stöd var de oerhört beslutsamma och visade stor pondus såväl i defensiven som i spelbyggnadsfasen.

Säker domarinsats från Anna Nyberg.

 

Text: Ulf Fritzon