Segermatch med två ansikten

Långa stunder under första halvleken spelade IF Karlstad ”propagandafotboll” mot AFC Eskilstuna och i halvtid var det mycket välförtjänt hemmaledning med 3-0.
Men sista 20 ordinarie minuterna i andra matchhalvan tappade KF taktpinnen och återfann den aldrig. AFC var flera gånger mycket nära 3-3 innan KF gjorde 4-2 på övertid.

Karlstad Fotboll fick en utmärkt inledning. Redan i fjärde matchminuten gjorde Elliot Nilsson King 1-0 på lagets första organiserade anfall. Det började med ett Hampus Dahlqvist-inkast på högersidan, fortsatte med samspel mellan Lukas Rhöse och Dahlqvist och plötsligt var Nilsson King fri vid bortre stolpen.
Bortalaget inledde med hög press och det gav KF många möjligheter till löpningar och djupledspassningar.  Många, och inte minst José Segura Bonilla, var villiga att dra iväg åtskillga meter bakom AFC:s höga försvarslinje.
AFC fortsatte att spela optimistiskt och i elfte minuten var det nära 1-1. Ett skott från bra centralt läge blockerades i ”grevens tid” av en KF-försvarare och Mathias Karlsson lyckades boxa returen till hörna.

Stark KF-dominans

Hemmalaget dominerade dock spelet under första halvleken och i 21:a minuten sköt Dahlqvist, framspelad av Rhöse, 2-0 på en kontring.
2-0 målskytten Hampus Dahlqvist

KF fortsatte att spela publikvänlig och effektiv fotboll och 3-0 kom i 35:e matchminuten. Efter att Rhöse först haft en bra målchans ensam framför AFC-målvakten Kevin Dyplin. Bollen gick vidare till Bonilla, som från nära håll hade öppet mål.

Efter de första 45 minuterna såg det ut att bli en säker hemmavinst. Lagkaptenen Andreas Bellander var tillbaka i försvaret efter skada och spred stor trygghet och beslutsamhet. Dahlqvist, Nilsson King och Rhöse dominerade mittfältet och Bonilla var stark och snabb på topp. Dessutom tillförde Yuri Borges snabbhet och kreativitet i anfallet i sin första seriematch från start. Ja, hela laget fungerade väl och applåderas flitigt av de 591 åskådarna.
3-0 genom Bonilla

Byten vände

Efter pausen fortsatte KF att pumpa på och bland andra Bonilla och Emil Berger kunde ha utökat ledningen.
AFC chansade dock med trebackslinje och ökad offensiv och i 61:a minuten blev det reducering genom inbytte Simon Sköldqvist på nick, assisterad av Otto Ingham.
Tre minuter senare bytte KF ut Bellander, Bonilla och Borges mot nyförvärvet Samuel Rydz, Johan Bertilsson och Filip Johansson Bahar. Rhöse flyttade ned som mittback på Bellanders plats. I 75:e minuten lämnade även Dahlqvist matchen och Moustafa Benshi kom in.
Även AFC gjorde flera byten och fick mycket bättre effekt än vad KF fick. Eskilstunalaget pressade på och KF:s anfall blev få och korta.

Våg efter våg

I 79:e minuten räddade Jonathan Johnsson KF från ytterligare ett AFC-mål med en avancerad glidtackling. Bara tre minuter senare sköt AFC:s målkung Aleksandar Azizovic ett stolpskott. I 83:e minuten var det ånyo nära 3-2, men Mathias Karlsson räddade inbytte Lee Hanssons skott till hörna.
AFC-pressen fortsatte i våg efter våg och i näst sista ordinarie matchminuten gjorde nyförvärvet Olva Laaksonen, även han inhoppare, 3-2, assisterad av Sköldqvist.
När domaren aviserade fyra minuters tilläggstid undrade säkerligen många om KF verkligen skulle klara av att ta tre poäng. Efter ytterligare två klara AFC-målchanser blev det till slut två inbytta spelare i hemmalaget som fick publiken att jubla och andas ut. I 94:e minuten svarade Banshi för 4-2, framspelad av Johansson Bahar.
Spiken i kistan med 4-2 målet av Benshi

”En av de allra bästa”

– Skönt med en seger efter två raka förluster i serien. Jag var lite orolig för den här matchen, för AFC har ett bra lag. Men vilken första halvlek vi gjorde, en av de allra bästa vi någonsion gjort, sa KF-tränaren Kjell Jonevret efter slutsignalen.
Han var dock inte nöjd med hur dominansen svängde mellan lagen och coachade intensivt under speciellt matchslutet.
– Det blev lite för rörigt när vi gjorde flera byten. Men ”Bella” (Andreas Bellander) behövde byta eftersom det var hans första match på länge och Borges började bli trött. Bytena innebar också att vi fick flytta om i laget och att det blev alltför många rotationer får jag ta på mig.
– Våra spelare spände sig nog lite när AFC fick momentum. Vi kom inte upp i press och bjöd på ytor. Mycket sitter nog i skallen, för man måste våga även när man blir pressad.

Rock på Våxnäs

Lukas Rhöse prisades med en badrock som KF:s bäste spelare.
– Den får jag väl gå och glänsa med i omklädningsrummet på Våxnäs, skrattade Rhöse.
Han berättade att det blev lite darrigt i laget när AFC tog över initiativet.
– Vi lyckades inte alls få till någon press och AFC har flera riktigt bra spelare. Tur att vi har ”Matte” (Mathias Karlsson) i målet.
Till AFC:s främste spelare utsågs Leo Lif.
I och med segern tog Karlstad Fotboll tillbaka fjärdeplatsen i tabellen.
I nästa omgång spelar KF borta, hemma på Sola arena, mot FBK Karlstad den 8 september. Nästa officiella hemmamatch spelas den 22 september, mot Täby.

Text: Håkan Kamp